mine beste fototips

Jeg har lenge gledet meg til å kunne dele mine fototips med dere, da dette er noe jeg har fått mange spørsmål om på Instagram. Jeg kommer til å dele det opp i to deler, hvor den ene omhandler tips til redigering av bilder, og det andre hvordan man tar best mulige bilder! Jeg er ingen profesjonell, men jeg har lenge interessert meg for foto og film, og har over en god periode prøvd meg frem og lært veldig mye ved å la meg inspirere av andre. Det som er så gøy med foto er jo at man absolutt ikke trenger et svindyrt kamera for å ta gode bilder, og det er nettopp derfor jeg ønsker å dele noen enkle tips til hvordan man kan gjøre bildene enda bedre med noen superenkle triks! 

First thing first

Bare for å få det ut av banen med én gang – bilder tatt på skrå gir sjeldent en bedre effekt enn ved å ta de i rette linjer. Derosm man er litt ustødig på hånda og ikke får linjene helt rette så har de fleste redigeringsprogram et verktøy som retter opp bildet, inkludert Instragram så her er det no excuse!

Rule of thirds

Du har kanskje irritert deg over disse linjene som av og til strekker seg over kameraskjermen når du skal ta bilde? Ja, de kan faktisk være til nytte. I fotoverdenen er det nemlig noe som heter "the rule of thirds", som i praksis betyr at det du vil fokusere på i bildet, burde treffe et av stedene der linjene enten krysser hverandre, eller å bruke linjene, slik som i eksemplet her:

Her har jeg brukt linjene i forhold til både horisonten og kamelen/mannen.

Selvom dette kan være greit å ha i tankene, så betyr det ikke at bilder blir kjipe om man ikke bruker denne “regelen”. Bilder kan bli vel så bra om man ønsker å sentrere objektet eller ikke, man må bare se selv hva som funker best i øyeblikket. Selv tenker jeg ikke særlig på det i det jeg tar bildene, men jeg tar det i tankene når jeg beskjærer de senere i et redigeringsprogram.

Vær i bevegelse

Dersom du skal ta bilde av noen, eller bli tatt bilde av, så ser det alltid best ut dersom man klarer å få situasjonen til å se "ekte" ut. Unngå å hvile deg på venstrefoten med armene på midja, og prøv heller å skape en slags "mosjon". Når jeg blir tatt bilde av prøver jeg ofte å være i bevegelse, dette gjør bildet mer spennende og bildene blir aldri det samme. 

Tenk på bakgrunnen

Noe som kan være avgjørende for om bildet blir bra, som man kanskje ikke tenker over, er bakgrunnen. Du kan alltid klare å se fantastisk ut på et bilde, men dersom bakgrunnen ser rotete og kjedelig ut så kan det utgjøre stor forskjell. Tenk over hvilken feeling du ønsker at bildet skal utstråle, og se bakgrunnen deretter. I noen settinger kan en nedtagget vegg med en skitten søppelkasse gjøre et bilde like kult som strand og palmetrær. 

Ta bildene i RAW-format

Det er ikke alle kamera/mobiler som har denne funksjonen, men dersom du har det – BRUK det! Å ta bilder i RAW-format kan utgjøre en enorm forskjell når du setter deg ned for å redigere bildene etterpå. Funksjonen gjør at bildene blir tatt uten “forhåndsinstillinger", og det blir mye enklere å dra frem detaljer og farger i bildet etterpå. Et must om du redigerer i Lightroom (redigerer alltid bildene her). 

Her kan du se hvor mye mer detaljer man kan få frem ved å ta bilder i RAW.
Comment Form is loading comments...